Chisinau, September 5, 2002

Excellenta,

Am onoarea sa ma refer la recenta discutie intretinuta intre reprezentantii Guvernului Japoniei si Guvernului Republicii Moldova referitor la extinderea cooperarii economice si intarirea relatiilor de prietenie si cooperare intre cele doua tari si sa va propun in numele Guvernului Japoniei urmatoarele aranjamente:

I. In scopul contributiei la obtinerea productiei alimentare in Republica Moldova, Guvernul Japoniei va acorda Guvernului Republicii Moldova, in conformitate cu legislatia si regulamentele in vigoare ale Japoniei, un grant tehnic (denumit in continuare „Grant”).

 

III. 

 1. Grantul va fi folosit de catre Guvernul Republicii Moldova in modul corespunzator si in exclusivitate pentru procurarea din Japonia a urmatoarelor produse si servicii:
  1. masini agricole, echipament si servicii aferente la procurarile date; si
  2. servicii necesare pentru transportarea produselor mentionate in punctul (a) catre Republica Moldova si pentru transport intern.
 2. Prevederile subparagrafului (1) expus mai sus, cind cele doua Guverne vor considera necesar, Grantul va putea fi folosit la procurarea produselor descrise in punctul (a) al subparagrafului (1), care reprezinta produse din surse eligibile ale altor tari decit Japonia.

 

IV. Guvernul Republicii Moldova sau autoritatile sale desemnate vor incheia contracte cu Nationalii Japonezi pentru procurarea produselor si serviciilor indicate in paragraful 3. Aceste contracte vor fi verificate de catre Guvernul Japoniei pentru ca ele sa fie eligibile pentru Grant.

VI.

 1. Guvernul Republicii Moldova va intreprinde masurile necesare pentru:
  1. asigurarea efectuarii la timp a procedurilor vamale si transportarii interne a produselor procurate din contul Grantului;
  2. scutirea Nationalilor Japonezi de taxe vamale, taxe interne si alte obligatiuni fiscale ce pot fi impuse in Republica Moldova la livrarea produselor si serviciilor in baza Contractelor Verificate;
  3. asigurarea ca produsele procurate din contul Grantului sa contribuie efectiv la cresterea productiei alimentare si eventuala stabilizare si dezvoltare a economiei Moldovei; si
  4. acoperirea tuturor cheltuielilor, altele decit cele prevazute de Grant, necesare pentru executarea (implementarea) Grantului.
 2. Produsele procurate din contul Grantului nu se re-exporta din Republica Moldova.

 

VII.

 1. Guvernul Republicii Moldova va depozita in valuta nationala volumul echivalent platii efectuate pentru procurarea produselor referite in punctul (a) al subparagrafului (1) din paragraful 3, pe un cont deschis la una din bancile comerciale din Moldova. Depozitul se va efectua intr-o perioada de patru ani de la data intrarii in vigoare a prezentului aranjament.
 2. Valuta depozitata in acest mod va fi utilizata prin consultari reciproce intre autoritatile desemnate de Guvernele ambelor tari in scopul dezvoltarii agriculturii si cresterii productiei alimentare in Republica Moldova

 

VIII. Viitoarele detalii procedurale privind implementarea prezentului aranjament vor fi coordonate prin consultari reciproce intre autoritatile desemnate de Guvernele ambelor tari.

IX. Cele doua Guverne se vor informa reciproc pe marginea oricarei probleme ce poate aparea in legatura cu implementarea prezentului aranjament.